Gerookte kogelbiefstuk

Zalm roken doe ik best vaak, maar de smaak van cederhout en de rook ervan gaat uitstekend samen met rund. Ik maakte hem klaar op een cederhouten plankje en handige carrier van  Rookstaal BBQ Equipment. Wat een handig product en stijlvolle… of moet ik zeggen staalvolle manier van presenteren?

De Bastard kamado deel ik voor de helft indirect in. Het gietijzeren rooster plaats ik direct boven de kolen. En daarop ook alvast het rook plankje… met carrier! Dan kan hij alvast opwarmen.

De kogelbiefstuk krijgt geen standaard peper en zout bereiding. Ik kies hier voor de heerlijke tonkarub van The Rub Club. Een rub waarin tonkaboon en koffie de boventoon voeren. Daarnaast vind je tonen van rum, amandel, gerookte karwijzaad, kruidnagel en een vleugje vanille terug. Dit zorgt voor een mooie volle en diepe intense smaak. Samen met dat cederhout, het water loopt me in de mond.

De kamado heeft een temperatuur van 180 graden Celsius. De biefstuk gaat op het plankje en gaat rustig naar een kerntemperatuur toe werken van 45 graden Celsius.

Daarna op het gietijzer nog even om en om tot hij met medium rare, 49 graden eraf mag. Als hij onder aluminiumfolie nog even rust tikt de kern vast 52 graden aan.

Heerlijk hoe die smaken in dit eenvoudige gerechtje samenkomen, elkaar aanvullen!

Ook interesse in de carrier van Rookstaal? Check de link!
Matthijs