Grillworst Varken met kaas

M’n dochter viert haar vijftiende verjaardag vandaag. Vroeger mocht ik ook altijd kiezen wat ik wilde eten, zij dus ook. En als je een dochter bent van de GrillMeester, dan kies je natuurlijk iets van de barbecue. Vandaag was dat voor de lunch een broodje grillworst met kaas… die kaas mocht ik echt niet vergeten!

Grillworst kan je eigenlijk niet maken zonder de grillworst mix van Van Beekum. Hier kan je ook online een heel pakket kopen inclusief de kunstdarmen. Het vlees kon ik vinden bij Meat Fish. Hier had ik nog nooit wat besteld, maar wat een goede keuze. Snel bezorgd en goed vacuum verpakt. Daarnaast ook nog eens gunstig geprijsd.

Wat heb je nodig?

  • 750 gram Varkensvlees Procureur
  • 300 gram Speklappen
  • 50 ml bier
  • 30 gram grillworstkruiden (van Beekum)
  • 30 gram dry rub (van Beekum)
  • 15 gram nitrietzout
  • Kunstdarm (van Beekum)
  • Gehaktmolen
  • Spuitzak

Hoe dan?

Zorg dat je goed koud werkt. Ik leg het vlees vooraf even een half uurtje (samen met de metalen delen van m’n gehaktmolen) in de vriezer en snijd het daarna in grove stukken van zo’n vier bij vier centimeter. Hiermee help je de gehaktmolen waarmee je het allemaal tot gehakt draait.

Je kan natuurlijk ook gehakt halen bij de slager, maar zelf malen is zoveel leuker. Het gedraaide gehakt meng je met de grillworstkruiden en het nitrietzout. Om de gehaktbal nog wat smeuiger te maken giet ik een klein beetje bier er doorheen. Als laatste snijd ik de kaas nog in hele kleine blokjes en kneed ook die door de bal heen.

De kunstdarmen vullen is even een dingetje. Die moet je goed opstropen om ze uiteindelijk met zo weinig mogelijk lucht te kunnen vullen. Een worstenvuller heb ik nog steeds niet… Dus ik vul een spuitzak met het gehakt en knip er een grote punt af.

Je moet ze straks garen in een pan met water. Ik maak daarom de worsten net iets kleiner dan de pan die ik ga gebruiken. Uit één kunstdarm haal ik twee worsten. Knoop ze goed dicht! Leg ze een uurtje in de koelkast om op te stijven.

Zet een pan water op het fornuis en laat dit tussen de 70 en 75 graden komen. Gaar de worsten rustig tot er een kerntemperatuur is van 70 graden in de kern. Dit duurt een kwartiertje of drie.

Om het hygienisch te houden zorg je dat er een bak met ijswater klaar staat. Na het bereiken van de 70 graden dompel je de worsten onder in het ijswater en laat je ze snel terugkoelen. Daarna kunnen ze in de koelkast. Ik laat ze daar een nachtje in liggen.

Voor het afgrillen haal je de kunstdarmen er vanaf en rol je de worsten in een dry rub. Die rub blijft het beste plakken als je ze heel licht insmeert met een milde mosterd.

De kamado deel je indirect in en verwarm je tot 200 graden. De worsten grill je af in een kwartiertje tijd of totdat ze een mooi kleurtje hebben. Direct eten warm van de grill is natuurlijk het lekkerste!

Matthijs