Limburgs zuurvlees (zoervleisj!)

Dit is wel zó lekker joh. Wij vieren de kerst met de familie in Limburg en dan hoort het zoervleisj er natuurijk bij. Aangezien er bij het Landal huisje aan het Leukermeer geen barbecue staat, heb ik het voor vertrek op mijn Bastard kamado thuis al gemaakt. En ik kan je vertellen dat ‘ie érg goed is gelukt. We bakken in de oven nog wat aardappel kroketjes en serveren broccoli bij dit authentiek Limburgs streekgerecht!

Wat heb je nodig? (6 personen)

1,5 kilo rundersukade
500 ml water
500 ml natuurazijn
5 laurierblaadjes
7 jeneverbessen
6 kruidnagels
6 uien, in halve ringen
225 gram appelstroop
75 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel speculaaskruiden
200 gram ontbijtkoek

Hoe dan?

Begin met anderhalve kilo mooi dooraderde sukade, welke je een dag van te voren marineert. Snij het vlees in stukken van zo’n drie bij drie centimeter. Marineer de stukken vlees een nachtje in een mengsel van een halve liter water en een halve liter natuurazijn. Ik gebruik die mooie gele azijn, lekker vol van smaak. Doe daar 5 laurierblaadjes, 6 kruidnagels, 7 jeneverbessen bij. Het is aan te raden dit in een netje te doen, dat maakt het eruit vissen een stuk makkelijker. Het vlees moet echt onder staan om al die smaken tot zich te nemen. Afgedekt met plastic folie gaat hij de koelkast in.

De dag van het bereiden is eindelijk aangebroken! Deel de kamado direct in en bereik een temperatuur van 200 graden Celsius. Laat de Dutchoven ook op temperatuur komen. Haal het vlees uit de marinade. Dep het vlees goed droog en laat het ook even op kamer temperatuur komen. De marinade zet je apart, die heb je nog nodig. De laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen bewaar je ook.

Smelt de roomboter in de hete Dutchoven. Voorzie het vlees rijkelijk van peper en zout. Braad het vlees goed aan zodat het vlees mooi bruin kleurt. Dat bakken doe je in charges. Zo bak je het het best bruin.

Haal al het vlees eruit en doe de uien in de Dutchoven. Roer de uien regelmatig totdat ze glazig zijn en de smaken van de bodem tot zich hebben genomen. 

Voeg nu het marinadevocht, de laurierblaadjes, jeneverbessen, kruidnagels, de appelstroop, bruine basterdsuiker en speculaaskruiden toe.

Ik doe hier de platesetter stenen in de bastard. Dit haalt de temperatuur zo’n 50 graden naar beneden. Laat het zuurvlees zachtjes stoven met het deksel op de Dutchoven. Laat hem nog wat zakken tot zo’n 100-120 graden Celsius. Het stoven duurt zo’n 5 uur waardoor het vlees lekker zacht wordt. Check na twee uur of het vlees al uit elkaar gaat vallen. Roer het regelmatig even door.

Het deksel kan eraf en dan kan de ontbijtkoek erbij terwijl het zakje met kruiden eruit kan. Onder regelmatig roeren laat je het indikken tot een mooie saus. Voeg eventueel nog wat peper en zout naar smaak toe.

#limburgszuurvlees#zuurvlees#grillmeestermatthijs#zoervleisj#zoervleis#stoofvlees 

Matthijs