Zalm met mosterd en bruine suiker

Mijn eerste ervaring met een kamado was bij Landal Greenparks “De Vers” in Brabant. Daar stond een Grill Guru kamado bij ons huisje. Ik heb daar best wat lekkere dingen gemaakt in het weekje wat we daar waren, maar deze zalm was het hoogtepunt van de week. En niet eens zo lastig om te maken.

Het idee van deze combinatie stond niet iedereen heel erg aan, maar het bleek een succesnummer. Nu ga ik het maar is proberen om m’n eigen kamado.

Ingredienten:

  • Zalmfilets met huid
  • Mosterd
  • Bruine basterd suiker
  • Zeezout
  • Cederhouten plankje

Bereiding:

Het is aan te raden de kamado altijd tot dezelfde hoogte te vullen met houtskool. Door altijd dezelfde stappen te nemen weet je steeds beter te plannen. Ik werk toe naar een constante temperatuur van 200 graden C. Hierna leg ik beide halve convertor plates in de kamado.

De zalmfilets smeer ik aan de bovenkant in met een lekkere laag mosterd. Ik houd nogal van mosterd dus smeer ik rijkelijk. Dit is natuurlijk per persoon anders, maar zorg in ieder geval voor een mooie laag. Daarna volgt een laagje bruine basterd suiker zodat je de mosterd haast niet meer ziet.

Het Cederhouten plankje hoef je met een kamado niet nat te maken. De kamado is zuurstof-arm waardoor de kans op het in vlam zetten van het plankje minimaal is. Het voordeel is dat hierdoor de smaak van het ceder hout veel eerder jouw product bereikt. Het plankje laat ik alvast een paar minuten op temperatuur komen voordat de zalm erbij komt.

De zalm leg ik erin met een probe van de GrillEye. Op de app houd ik het visje goed in de gaten. Verse zalm kan je ook rauw eten, dus we gaan niet te hoog. Bij 45 graden C. is de vis gaar genoeg en zeer sappig.

Serveertip:

Wij eten zalm graag met broccoli of spinazie. Vandaag kiezen we voor een verse pasta gevuld met eekhoorntjesbrood met spinazie. Eetsmakelijk.

Matthijs