Vega Burger #1

De tijd dat er op de barbecue alleen maar vlees te vinden was op de grill is inmiddels verleden tijd. Ik vind het leuk om naast het grillen van vlees ook te zoeken naar mooie vegetarische gerechten. Uit mijn eerste zoektocht is best een leuke vega burger gekomen. Je moet niet denken dat het een hamburger is, maar het is zeker een smakelijk burger product geworden. En het was ook nog eens een leuk projectje.

Ingrediënten voor 4 burgers:

 • Kikkererwten 400 gram, 265 gram uitgelekt
 • Kidneybonen 200 gram, 125 gram uitgelekt
 • Zwarte bonen 200 gram, 130 gram uitgelekt
 • Zoete aardappel 150 gram, gaar, gepoft op de bbq het lekkerst
 • 2 tl Gerookte paprikapoeder
 • 1 tl Oregano
 • 40 ml BBQ-saus
 • 1 tl Marmite
 • Peper en zout naar smaak

Voor het broodje:

 • 4 Italiaanse bollen
 • IJsbergsla
 • Plakjes tomaat
 • Truffel mayonaise
 • Als je het lekker vindt: Cheddar kaas
 • BBQ saus

De basis van mijn burger is kikkererwten en bonen. De kikkererwten zorgen ervoor dat hij een mooie vorm behoudt en de kidney en zwarte bonen zorgen voor een toch iets vleesachtige smaak. Hier thuis zijn we ook fan van de zoete aardappel dus ook die voeg ik toe om een smakelijke burger te gaan creëren.

Met de staafmixer, bij gebrek aan keukenmachine, maal ik het tot een grove substantie. Een substantie die nog verder op smaak wordt gemaakt met gerookte paprikapoeder, oregano, peper, zout, barbecue saus, marmite en wat barbecue saus. De burger moet een mooi geheel blijven en dat bereik je door ook bloem toe te voegen. Met als laatste een frisse toevoeging van platte peterselie moet ervoor zorgen dat er een smaaksensatie.

Als het deeg even in de koelkast tot rust is gekomen van alle inspanningen besluit ik de burgers maar eens te gaan maken. Ik vul de burgerpers met ongeveer 175 gram deeg en maak er een mooie vorm van. Vanaf dat moment denk ik pas dat ik burgers aan het maken ben. Het ziet er al tof uit zo.

The Bastard staat intussen al te loeien op zo’n 200 graden. Ik heb hem ingericht met een halve convector plate. Zo kan ik direct grillen en ze indirect laten doorgaren.

Net voordat de burgers de grill op gaan kwast ik ze nog even in met Becel Olieblend en begin met aan iedere kant 3-4 minuten te grillen om een mooi korstje te creëren. Daarna laat ik ze nog 15 minuten doorgaren boven de convector plate. Een mooi moment om richting het einde de Italiaanse bollen ook even te grillen. Cheddar vind ik wel lekker, dus op mijn burger ook maar een plakje cheddar erbij zodat deze ook gaat smelten.

Als er een mooi streepje is ontstaan van de grill op het broodje haal ik alles eraf en gaan we bouwen. Een lekker dotje truffel mayonaise en een blaadje sla vormen het fundament van onze mooie burger. Bovenop de burger (en in mijn geval bovenop de cheddar) nog wat BBQ saus, plakjes tomaat en de bovenkant van de Italiaanse bol. Nu nog een prikkertje er doorheen en een patatje uit de AirFryer ernaast. Smakelijk eten!

Matthijs